PODRŽIMO PLAVO POZORIŠTE NA PREKRETNICI

Dragi prijatelji umetnosti,

Naše postojanje kao nezavisne pozorišne grupe oduvek je bilo borba, u zemlji kao što je to Srbija, u kojoj se veoma malo radi na podršci onoj kulturi koja ne pripada mejnstrimu i u kojoj stanovništvo jedva sastavlja kraj sa krajem.

Od samog početka smo se borili za opstanak, seleći se iz jednog prostora u drugi kao nomadi. U prošlosti smo uvek uspevali da pokrijemo svoje finansijske troškove, uglavnom pomoću različitih nacionalnih i internacionalnih kulturnih grantova.

Ipak, dva nemila događaja su nas dovela do prekretnice na kojoj se nalazimo:

  1. Izbačeni smo iz prostora koji smo iznajmljivali celu proteklu deceniju, zato što je zgrada u kojoj smo radili (BIGZ), zajedno sa mnoštvom drugih nezavisnih umetnika, prodata privatnom investitoru;
  2. COVID – 19 pandemija je doslovno opustošila kulturnu scenu Srbije, kao što je to slučaj i širom sveta.

Izbačeni smo na ulicu i prinuđeni ili da pronađemo novi prostor za svoj rad, ili da prosto prestanemo da postojimo. Odustajanje, naravno, nije dolazilo u obzir.

Ipak, imali smo sreće da pronađemo prelepu kuću u centru grada, sagrađenu krajem 19. veka, koja je idealna za stvaranje jedne nove nezavisne umetničke zajednice u Beogradu, ali koja zahteva dosta ulaganja.

I tu dolazimo do mesta gde nam je potrebna vaša pomoć.

Kuća zahteva puno popravki i renoviranja, kao što su radovi na vodovodnim i električnim instalacijama, instaliranje grejanja i postavljanje novog poda u jednom delu kuće. Takođe su nam potrebni dodatni reflektori, audio oprema,  stolice za publiku, zavese…

Za nas je nemoguće da nastavimo sa radom bez svih ovih intervencija, a sat otkucava. Trenutno doslovno živimo od pozajmljenog vremena i pozajmljenih sredstava.

Dragi pijatelji, pozivamo vas da nam pomognete da stvorimo novi dom za svoje pozorište i jedno novo mesto okupljanja nezavisne scene, gde ćete vi, kao i svi kojima je umetnost bliska srcu, biti više nego dobrodošli.

Ukoliko ste u situaciji da nam pomognete, uplate možete izvršiti:

Please like & share: