FANTASTIČNO JEVANĐELJE PO VIRDŽINIJI

Ova predstava je posvećena, pre svega, ženama Plavog pozorišta, ali odmah zatim i svima onima koji nemaju ništa protiv da bacimo jedan pogled na pitanje “poštovanja velikih principa pravde, jednakosti i slobode”. Bazirana je na pokušaju da se esencijalni fenomeni života i dela “najslobodnije spisateljice Engleske”, Virdžinije Vulf, postave kao obrazac za jednogodišnji teatarski istraživački proces, kao i za samu predstavu.

06režija i dramaturgija Nenad Čolić

glumci Maša Jelić, Ranko Trifković, Marko Potkonjak, Jelena Martinović, Nenad Čolić

scena i kostim Ivana Čolić

pr manager Dubravka Vujinović

fotografija Milanka Balaban

tekst Virdžinija Vulf – “Tri gvineje”, “Talasi”; Sofokle – “Antigona”; Albert Ajnštajn – citati

muzika – srpske tradicionalne pesme “Rasti rasti moj zeleni bore” – zabeleženo po motivima pesme iz Homolja, severoistočna Srbija, “Gugutka gukala vo soje” – jugoistočna Srbija, oblast Krajište, okolina Bosilevgrada, “Što Morava mutna teče” – severoistočna Srbija, okolina Boljevca, oblast Crnorečje, delo Dobrujevac, “Ja sam tebe govorila, Mile” – zapadna Srbija, oblast Ivanjički Stari Vlah, selo Srednja Reka ;Elvis Presley – “Aloha Oe”, “Can`t Help Falling In Love”, “Are You Lonesome Tonight”, “Teddy Bear”, “Jailhouse Rock”, “Always On My Mind”; K. Saint – Saens – “Labud”

premijera 1. jul 2003, Kulturni centar REX

festivali Festival u Gradišci ` 03 – Bosna; MANOEVER `03 – Lajpcig, Nemačka; Tremafest `04 – Ruma; Zrenjenin `04; Teatarski susreti `04 – Olštin, Poljska

produkcija Plavo pozorište

realizaciju predstave pomogli Skupština grada Beograda – Sekretarijat za kulturu, Fond za otvoreno društvo, Švajcarski program za kulturu – Pro Helvetia

Jedna od biografkinja Virdžinije Vulf u komentaru za njen roman “Talasi” je rekla: “Ovo je Knjiga postanja koja čak nije ni apokrifna, koja se samo pomerila od “sladunjavog simbola krsta”. I mi smo se složili sa takvim viđenjem, ali ne samo jednog romana, već čitavog života i dela Virdžinije Vulf. Otvoriti pitanje postanja ovog sveta u čijoj se istoriji toliko strašnih stvari i nepravde dogodilo i na žalost još uvek se događa, kao i njegovog sistema vrednosti u svetovnom i duhovnom smislu, a istovremeno sa toliko životnosti slaviti lepote tog istog sveta i u dubini bića osećati najtananije duhovne porive kako ih je osećala Virdžinija Vulf – to je bio limit koji je trebalo dostići. I zato smo i mi poželeli da napravimo Predstavu postanja koja nije apokrifna i koja se čak nije ni pomerila od simbola krsta, koja je samo drugačiji ugao, koja je zapravo jedno fantastično viđenje jevanđelja u uzburkanim mislima i snovima Virdžinije Vulf i njenoj vezanosti za Sofoklovu Antigonu kao najblistaviji uzor iz istorije književnosti.

Ova predstava je pokušala da oživi intelektualne i moralne stavove Virdžinije Vulf iz njene knjige Tri gvineje u kojoj je ona, po rečima iste biografkinje, postavila nekoliko osnovnih teza socijalne, feminističke i pacifističke teorije koje su sasvim izvan militantnog duha socijalističke, feminističke i pacifističke prakse, ali tako radikalne da do njih još niko nije stigao. U svojoj suštini to je jedna antiratna predstava koja je sačekala svoj trenutak da bi nastala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

pozorišna laboratorija