ČAROBNJAK ili HARMONIČNA KAKOFONIJA

Naslovna i poslednja sa poz. u Photosh.cdrDemonstracija jednog pozorišnog jezika

Scenario i režija: Nenad Čolić

Glumci: Maša Jelić, Ranko Trifković, Jelena Martinović, Marko Potkonjak, Dejan Stojković

Scena i kostim: Ivana Čolić

Pr menadžer: Dubravka Vujinović

Premijera: 4. decembar 2007. festival Manöver, Lajpcig, Nemacka

Produkcija: Plavo pozorište

Pomogli: Skupština grada Beograda – Sekretarijat za kulturu i Švajcarski program za kulturu Pro Helvetia

Festivali: Manöver 2007 – Lajpcig, Nemacka; Trema fest 2008 – Ruma; Ex teatar fest 2008 – Pančevo; INFANT 2008 – Novi Sad; Openings 2008 – Grotovski institut, Vroclav, Poljska; Festival srednjeevropskog pozorišta 2008 – Košice, Slovačka; Spinning Jenny Theatertage 2009 – Kemnic, Nemačka; 360° 2008 – Bilefeld, Nemačka i Susreti 2009 – Beograd, u okviru eksperimentalne predstave „Bizarna slučajnost“ u saradnji sa pozorištem Theaterlabor Im Tor 6.

 

Čarobnjak ili Harmonična kakofonija“, to je pokušaj pretvaranja vremena u prostor pomoću zvuka. To je pokušaj stvaranja zvučne sinteze u svesti glumaca na sceni, sinteze između vokalne aktivnosti koja proizvodi zvuk (tekst, song), muzičkog tona koji proizvodi zvuk, njihove gradacije kroz vreme i intencije svakog performera pojedinačno za nekom vrstom muzičkog, zvučnog rezultata. To je pokušaj komponovanja teatra, pokušaj da scenski, pozorišni elementi budu u funkciji orkestriranja kakofonije i da na taj način gledaočeva percepcija bude pomerena iz racionalne u vanvremensku, prostornu sferu.

Predstava je bazirana na čuvenoj bajci L. Franka Bauma „Čarobnjak iz Oza“ i tekstovima F. M. Dostojevskog, Virdžinije Vulf, Hermana Hesea, Oskara Vajlda i Marine Cvetaeve. U predstavi su korišćeni glumački materijali iz različitih predstava Plavog pozorišta koje su realizovane u periodu od 2000. do 2006. godine:

Sonet bez naslova (1995) To beše duša rudnik čudesan (1999) Oscar Wilde i Nepostojani princ (2000) Sarcasticus ili Rođenje virusa (2002) Fantastično jevanđelje po Virdžiniji (2003) Dijalektika duše – Studija o slobodi (2004) Pevam kao da sam ptica (2006)

Nenad Čolić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

pozorišna laboratorija