FLOW: VOLJA I MISAO

WORKSHOP

pozorište i IT

Prezentacija celog programa: 14. mart 2017. 20h   Startit Centar (Savska 5, Beograd)

Početak novog ciklusa: 18. mart 2017. Plavo pozorište (Bulevar vojvode Mišića 17, zgrada BIGZ-a, VI sprat, desno krilo)

Pozivamo vas na trostepeni kurs “Flow: volja i misao” koji će vas pripremiti za vežbanje ulaska u “zonu”, stanje duboke koncentracije koja donosi stapanje svesnosti i aktivnosti. Utisak istovremene usredsređenosti i otvorenog uma koji je spreman da iznalazi neuobičajena rešenja, dovodi do povećanja produktivnosti u radu uz povećanje kreativnosti. Rad se sastoji od sistema vežbi i treninga za pojedinca i grupu, koji je PLAVO pozorište razvilo tokom 20 godina svog postojanja i rada sa ljudima. Radionica je prilagođena praktičnim potrebama IT stručnjaka i subjektima u savremenom poslovanju.

  • Prvi nivo je dvodnevna, vikend radionica koja pruža osnovne informacije o načinu rada i kroz aktivaciju intencije,  inticijative i energije, priprema polaznike za načela treninga ulaska u “Flow”.
  • Drugi nivo je četvorodnevna radionica koja uvodi polaznike dublje u metode treninga, da bi u trećem nivou bili u stanju da vežbaju “Flow” kao aktivnost koja će im biti od najpraktičnije koristi tokom godine.
  • Treći nivo je rad u kontinuitetu, integrativni treninzi,  vežbanje svih stečenih zanja u cilju osposobljavanja za primenu iskustava koja polaznicima omogućava lakši ulazak u “Flow” u svakodnevnom životu i radu.

Povećajte sopstvenu produktivnost i učinite da vaš posao bude ispunjen kreativnošću.

Za sve prijave i detaljnije informacije molimo vas da se obratite na: 060 32 56 288, 064 263 78 59.


Flow: volja i misao

ili

Sve se to vežba

Flow. Zona.

Stanje duboke koncentracije koja donosi stapanje svesnosti i aktivnosti. Utisak istovremene usredsređenosti i otvorenog uma koji je spreman da iznalazi neuobičajena rešenja. Tako dragoceno stanje kojem su pre startap timova težili i šamani i sportisti i umetnici i gejmeri.

Stanje koje Plavo pozorište kao grupa istraživača vrlo dobro poznaje i vežba već petnaest godina. Stanje neophodno za izvođenje antropološkog pozorišta koje se zasniva na čoveku – glumcu.

Zapravo, neophodnost ovog stanja zatičemo još u taoističkom učenju, a pre toga u hinduističkim tekstovima. Zapadna nauka pozabavila se ovim fenomenom tek osamdesetih godina prošlog veka kada je Mihaj Čiksentmihaj opisao sve pojedinosti Flow-a, proučavanjem zanosa koji postižu umetnici. Prestajući da mare za hranu, piće ili san, umetnici koje je intervjuisao Čiksentmihaj opisali su “maticu koja ih nosi”, otkuda je i došao naziv “Flow” ili “tok”, “struja”, pa i “nit”.

U raznim kulturama – zen, wu wei, yoga, činjenje bez činjenja, povezanost – a smisao je isti. Postizanje intenzivnog usredsređenja na radnju koju obavljamo, duboko povezivanje sa tom aktivnošću, delimično “gubljenje sebe” uz potpuno zadržavanje lucidne kontrole i svesti. Stanje u kome je istovremeno pažnja gotovo skupljena u tačku, a um otvoren i kreativan.

Radeći u startap okruženju primetio sam da je Flow veoma poželjno stanje. Štaviše, s obzirom na to da je motivacija i lična povezanost važan deo dostizanja “zone” posredi je gotovo neophodnost za svaki startap. Zloglasni “crunch” i tehnike osmišljene da ga izbegnu (scrum, kanban, agile) posredno su usmerene na obezbeđivanje mira i staložene atmosfere neophodne za developere koji žele “Flow”.

No, uprkos važnosti ovog stanja, niko se ne bavi pitanjem kako se ulazi u “zonu”. Pretpostavka je (netačna) da će programer sam od sebe, ako je ostavljen u miru i tišini, vremenom postići “Flow”. Dragocenost je prepuštena slučaju, zavisi od sticanja srećnih okolnosti kao što su motivacija, nadahnuće…

Kakva šteta! Zamislite tim u kome su svi u stanju da svakog dana budu u “zoni”. Pa, čitamo o tome kako uspešni tako dostižu uspeh. A opet, niko se u IT svetu na sistemski način ne bavi time.

Srećom, pozorište se sa problemom (ne)oslanjanja na nadahnuće suočilo pre šezdesetak godina. Tada je nastalo savremeno antropološko pozorište kojem je osnova izvođačke tehnike sposobnost da glumci ne zavise od nadahnuća i slučaja. U potrazi za metodama da se isti glumački materijal ponovi sa istim stepenom zanosa, doveo je antropološko pozorište do niza tehnika koje su dokazale da se “Flow” – može vežbati!

Plavo pozorište postoji već dvadeset godina kao nezavisna trupa savremenog antropološkog pozorišta. Poslednjih petnaest godina izučava načine postojanja na sceni koji glumcima omogućava da uvek proizvode “Flow” i kao pojedinci i kao grupa.

Kroz godine iskustva istraživačkog rada i radionica, Plavo pozorište je došlo do sistema vežbi i treninga koji pripremaju pojedinca i grupu da se ovešte i osposobe da “Flow” izađe iz sfere slučaja i nadahnuća.

Ranko Trifković, glumac PLAVOG pozorišta

Please like & share: